marți, 9 octombrie 2012

Octombrie/Brumărel


           Brumărel, potrivit culturii populare româneşti, este luna în care copacii şi frunzele lor joacă un rol definitoriu în privinţa prognozării vremii pentru următoarea perioadă. Acum capătă frunza culoarea arămie şi tot acum e perioada în care se desfrunzesc copacii.
            Potrivit calendarului Creştin-Ortodox, luna octombrie se remarcă prin trei sărbători importante: Vinerea Mare (dinaintea Sf. Paraschiva), Sfânta Paraschiva, 14 octombrie, şi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, 26 octombrie.
            Vinerea Mare este ziua aleasă pentru pregătirile gospodinelor pentru iarnă, zi în care nu se lucrează pentru a proteja sănătatea familiei şi norocul  căsniciei.
             14 octombrie, Sfânta Paraschiva, este numită popular Nunta Oilor denumirea datorându-se faptului că din această zi oile se lasă în ţarină, împreună  cu berbecii, pentru prăsilă.
            Cât despre sărbătoarea Sf. Dumitru calendarul popular păstrează şi aminteşte obiceiuri străvechi strâns legate de activităţile sătenilor. În unele zone ale ţării, în ajunul sărbătorii Sf. Dumitru, se aprind focuri mari (Focul lui Sân’medru) peste care trec tinerii ce vor să se căsătorească şi copiii de toate vârstele, să fie sănătoşi norocoşi. Apoi femeile pun cărbuni, din jarul acestui foc, la fiecare pom pentru rodul anului viitor iar restul zilei nu se mai lucrează  nimic pentru a fi protejate de duhurile necurate şi restul întruchipărilor malefice (caii lu’ Sân’medru, câinii lu’ Sân’medru).
             Până în ziua Sf. Dumitru, 26 octombrie, potrivit calendarului popular , copacii se dezbracă de frunze, asta doar în situaţia în care Sf. Gheorghe a pierdut ,,rămăşagul” avut cu Sf. Dumitru (Dumnezeu a acordat fiecăruia dintre ei câte o putere: primului serbat în primăvară, Sf. Gheorghe, puterea de a da muguri şi frunze copacilor iar celui de-al doilea, Sf. Dumitru, puterea de a desfrunzi) şi primăvara a venit după sărbătoarea acestuia.
În această zi se dau copiilor fructe (din rodul toamnei) de pomană, nu se lucrează nimic înafară de a se tăia cozile cailor pentru a avea păr frumos iar dacă va ploua este semn că iarna va fi cu zăpezi mari.

                                                                                                             Mariana Roşca

Un comentariu:

  1. ma bucur ca pot sa citesc ceva legat de cultura populara de aici din Toplita! multumesc Centrul Cultural Toplita!

    RăspundețiȘtergere