joi, 1 noiembrie 2012

Noiembrie - Brumar

Brumar este luna ce, potrivit calendarului popular, deschide etapa din an  în care anotimpul friguros se instalează pe întreg teritoriul ţării iar oamenii  fac ultimile pregătiri pentru iarnă. Se adună gunoiul vegetal din grădini, se sapă gropi pentru puieţii de primăvară, se gunoiesc pomii iar coteţele şi adăposturile păsărilor şi animalelor din gospodărie sunt pregătite pentru iarnă.
Potrivit calendarului Creştin Ortodox, luna lui Brumar este patronată de Soborul Sf. Arhangheli Milail şi Gavril (Moşii de Toamnă) 8-10 noiembrie şi Sf. Ap. Andrei cel Întâi chemat, 30 noiembrie.
Moşii de Toamnă, sau Filipii după cum mai sunt numiţi, se ţin mai ales pentru apărarea animalelor de lupi, pentru ca lupilor să le fie încleştată gura, dar şi pentru protejarea de boli şi de necazuri în familie.
Ajunul Sf. Andrei este noaptea strigoilor în care cerurile se deschid nemaifiind o graniţă între lumea celor vii şi celor morţi. Tot acum fetele nemăritate, după practici magice fac vrăji şi îşi pot afla ursitul. Se mănâncă usturoi, nu se piaptănă, nu se pronunţă numele lupului şi nu se împrumută nimic din casa.
Tot acum începe şi Postul Crăciunului, 14 noiembrie. Lăsata Secului de Dulce aduce sezonul şezătorilor cînd femeile încep torsul lânii.
Pentru a afla cum va fi anul viitort, de Sf. Andrei se pune în apă o crenguţă de măr iar dacă aceasta înfloreşte până la Sf. Vasile, atunci anul va fi roditor.


                                                                                     Mariana Roşca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu