luni, 3 septembrie 2012

Septembrie Răpciune

Denumirea populara a lunii septembrie este Răpciune şi este una din lunile ce prognozează şi influenţează şi schimbă, într-un fel sau altul, activitatea gospodarilor.
 Prima zi a lunii (1 septembrie) este cea care dă startul sezonului culesului de fructe. De azi se adună merele de toamnă fiindcă oricât ar mai sta  pe ram nu s-ar mai coace.
            După data în care calendarul Creştin Ortodocs îl sărbătoreşte pe Sf. Prooroc Zaharie, 5 septembrie, calendarul popular ţine această zi ca fiind Nunta Şoarecilor. Nu se lucrează pentru a apăra recolta şi gospodăria cu casa de şoareci şi alte rozători.
            Semnificativă este data de 8 septembrie, ziua închinată Maicii Domnului (Naşterea Maicii Domnului), aceasta fiind ziua ce marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei. De azi pleacă rândunelele, începe migraţia păsărilor.
13 septembrie, popular este Ziua Ursului, ţinută de teamă ca ursul să nu atace gospodăria în acest an.
14 septembrie (Înălţarea Sfintei Cruci) este ultima zi, din acest an, în care se mai pot culege plante de leac, ultima zi în care se mai pot verea serpi sau alte târâtoare, fiindca de azi se ascund în pământ, pentru iernat. Azi nu se mănâncă nici un aliment ce are în compoziţie semnul crucii (fructe cu sâmburi în formă de cruce, usturoi, varză...).
23 septembrie marchează echinocţiul de toamnă, una din zilele premergătoare pentr Filipii de toamnă (26-28 septembrie)- nu se lucrează cu acul, nu se mătură casa sau curtea de frica bolilor şi pentru apărarea animalelor de atacul lupilor.
            Vremea ultimilor zile ale lunii (29, 30 septembrie) este prognoza pentru cum va fi la începutul lunii octombrie, în care pot face treabă cei rămaşi în urmă cu strânsul recoltei de toamnă. Popular, 29 septembrie este numită Nunta oilor, asta deoarece ciobanii dau drumul berbecilor, în coşerul oilor, pentru împerechere.
  

                                                                                                           text   Mariana Roşca

Un comentariu:

  1. treaba buna faceti! asta cu samburii in forma de cruce o stiam si eu de la bunica!

    RăspundețiȘtergere