luni, 30 iulie 2012

August/Gustar

Iată, am ajuns, odată cu căldura lunii Cuptor, şi în luna lui Gustar, cunoscută în popor şi cu denumirea Augustru sau Măselar. Pentru că este o perioadă a anului în care muncile câmpului sunt în plină desfăşurare şi activitatea se cere împlinită la termen, luna lui Gustar nu are multe sărbători populare marcante. Calendaristic, creştin-ortodocşii încep luna cu prima zi de post, din Postul Sântmăriei.
 Ziua marcantă poartă denumirea populară de Macavei şi este dedicată stropirii cu agheasmă a plantelor de leac, a grădinilor şi livezilor.
6 august este data ce marchează Schimbarea la Faţă, adică ziua de hotar între vară şi toamnă, ziua din care frunzele prind a-şi schimba culoarea iar iarba încetează a mai creşte, apele curgătoare se răcesc mult şi târâtoarele încep să-şi caute ascunzişuri. Se încheie perioada postului în ziua de Sântămăria mare (sărbătoarea creştină Adormirea Maicii Domnului) celebrată în 15. august. Se înalţă rugăciuni divinităţii pentru sănătatea şi prosperitatea oamenilor, măritatul fetelor şi nasterea uşoară a copiilor.

                                                         text, Mariana Roşca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu