luni, 7 mai 2012


Mai   Florar

În calendarul popular luna mai este cea care prevesteşte timpul meteorologic pentru iunie. Dacă acum plouă, cu multe tunete şi fulgere, în iunie va fi  belşug şi se va face iarbă bună şi porumb.
Se curăţă livada, fiecare pom este scuturat de gândaci şi se-ncearcă ,,cuibărirea” păsărilor cât mai aproape de casă. În mai se seamănă cânepa, fasolea şi castraveţii şi tot acum se mai pot face ultimile tocmeli între stăpânii animalelor şi şeful de stână. Tot în mai înfloreşte alunul, prima lui noapte de floare fiind benefică farmecelor de dragoste.
În a patra joi după sărbătoarea Paştelui, marcată anul acesta în 10 mai, nu se lucrează la câmp şi prin gospodărie în semn de apărare împotriva eventualelor furtuni şi trăsnete.
În săptămâna 21-27 mai, numită ,,Săptămâna Rusaliilor”, calendarul creştin-ortodox serbează Sf. Mari Împăraţi Constantin şi Elena,  în 21, cu dată fixă, Înălţarea Domnului, în 24, cu dată mobilă, când oamenii încep să se salute cu ,,Hristos s-a Înălţat” şi ,,Adevărat s-a înălţat”.
Majoritatea zilelor nelucrătoare din această lună se ţin pentru apărarea recoltelor de grindină şi de teama fulgerelor.
  
         
                                                                                                                   Mariana Roşca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu