marți, 3 aprilie 2012

Aprilie Florar

Aprilie este luna care prevesteşte cum va fi vremea în luna mai. Dacă acum va fi cald şi vreme bună, în mai va ploua cu tunete şi fulgere. Dacă va fi frig şi va mai ninge, în mai va fi soare şi căldură.
De 1 aprilie cotidianul poartă pe umerii lui un obicei străin şi anume cel al păcălelilor. Numită Apriliş, ziua e dezlegată păcălelilor de orice fel iar cei ,,purtaţi de apriliş” nu se vor supăra pentru a evita să mai fie păcăliţi tot restul anului.
            Am intrat de ieri (02.aprilie) în Săptămâna Floriilor, săptămână în care e bine să se semene doar flori, deşi luna aprilie este luna pentru curăţatul pomilor, săditul şi altoitul puieţilor şi semănatul ogorului. Tradiţia spune că orice altă semănătură, în afara florilor, nu va prinde rod şi va putrezi în pământ.
            Sâmbăta acestei săptămâni (07.aprilie) este numită Sâmbăta lui Lazăr sau Moşii de Florii şi-i bine ca femeile să facă plăcinte şi să le dea de pomană, să aerisească hainele din dulap şi să scuture (să facă curăţenie) din casă.
Azi se duc cu alai, ,,mâţâşorii” (crengile de salcie) la biserică, pentru ca în Duminica Floriilor (08.aprilie), marcată în calendarul creştin-ortodox Intrarea Domnului în Ierusalim, să fie sfinţiţi şi duşi acasă. ,,Mâţâşorii” se păstrează de pe un an pe altul fiind folosiţi ca leac de boală în cazul în care unui animal din gospodărie nu-i merge bine. Unii au credinţa că dându-i vacii mâţâşori sfinţiţi, aceasta va da mai mult lapte.
            Duminica Floriilor  prevesteşte vremea pentru Paşte, timpul meteorologic fiind acelaşi, ,,cum sunt Floriile va fi şi Paştele”.

                                        

2 comentarii:

  1. e luna mea preferata, mai ales cand dupa ploaie se vad razele soareleui printre mugurii pomilor iar iarba se face verde...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne bucuram! fie ca aceasta saptamana, si intreaga luna aprilie, sa ne incante cu frumusetile ei!

    RăspundețiȘtergere