luni, 20 februarie 2012

Calendarul Popular

          Calendarul popular reprezintă un "instrument de măsurat timpul şi de planificare a întregii activităţi umane pe anotimpuri, luni, săptămâni, zile şi momente ale zilei, create de popor şi transmis exclusiv prin canale folclorice"(Ghinoiu Ion, Obiceiuri populare de peste an, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1997, pag.31).
         Calendarul popular este cel care indică timpul optim şi momentele propice pentru înfăptuirea practicilor materiale şi spirituale de peste an. Prin caracterul său multiplu, calendarul popular, este ceea ce oferă soluţii diferitelor "probleme" cotidiene şi indicii pentru rezolvarea lor.


         Ritmul pe care îl oferă obiceiurile vieţii tradiţionale formează o structură unitară pe întreg teritoriul ţării, însă fiecare zonă se identifăcă şi se diferenţiază prin moduri proprii de a pune în practică aceste obiceiuri.
Datele incluse aici au fost selectate pe baza materialelor de referinţă existente în colecţiile de specialitate a bibliotecii noastre şi completate cu informaţiile obţinute în urma cercetărilor de teren.

         După luna lui GERAR, ce-şi poartă numele primit datorită gerului din această perioadă, suntem acum în cea numită FĂURAR sau FAUR, lună încărcată de obiceiuri şi simbolistică pentru fiecare din ele.
Astfel, după datele calendarului popular, în perioara 20-26 faur, ne aflăm în săptămâna albă, săptămâna dinaintea Postului Paştelui (Postul Paştelui începe din 27 faur şi se încheie în 15 florar ), cea în care este dezlegare la ouă, lapte şi brânză.
Marcăm, în această săptămână, data de 24 faur, zi ce poartă numele de Dragobete, Cap de Primăvară sau Logodiciul Păsărilor.
Tradiţia spune ca azi e ziua în care ursul iese din bârlog iar daca îşi vede umbra intră înapoi fiindcă iarna nu se termină repede. Tot din această zi păsările îşi caută pereche şi încep să-şi facă cuib şi să depună ouă. Este ziua îndrăgostiţilor, zi în care e bine să te fereşti de orice ceartă pentru a nu fi învrăjbit tot restul anului. Fetele care sunt azi sărutate de către feciori şi vor fi iubite iar cele care vor să facă farmece de dragoste,  Dragobete le ajută ca farmecele să se împlinească.

Un comentariu: